• JORNADA DE INFANCIA MISIONERA 2024


    Comparto lo que soy
  • CONCURSO INFANCIA MISIONERA 2024


    ¡Participa!
  • EJERCICIOS ESPIRITUALES 2023


    Termina el año en la cuna del patrón de las misiones
  • MEMORIA DE ACTIVIDADES


    Mira todo lo que hicimos en 2022
  • MEDITACIÓN DIARIA


    ¡Reza con nosotros por las misiones!
  • SUPERGESTO


    La revista para jóvenes, ahora en formato 100% digital

“Misioneros por el Mundo” en Timor Oriental


Timor és un petit país asiàtic amb poc més d'un milió d'habitants, en la seva majoria catòlics. Fins a allí viatgem de la mà de OMP amb “Missioners pel món”, al programa que podrem veure en TRETZE diumenge que ve 15 d'abril a les 13 hores, després de la Missa.
Timor és un país que viu les seqüeles d'una ocupació i guerra que va durar 24 anys. El periodista Fran Mayoral destaca que al país, “la fe va resistir a les armes, i ara l'Evangeli els ajuda a mirar el futur amb esperança”. Gran part d'aquesta actitud vital va arribar a Timor de la mà dels missioners. Una desena de missioners espanyols romanen al país. El programa ens donarà ocasió de conèixer a quatre missioners espanyols, aposten sobretot per l'educació dels joves i la promoció de la dona.
Juan Ángel Artiles, és un missioner claretiano nascut a Las Palmas de Gran Canaria. Porta 8 anys a Timor-Leste, encara que al principi ni tan sols sabia on quedava el país, però Déu li volia allí. Avui atén 16 capelles i 25 pobles en el sud del país. Al programa li veurem en Aioan, una dels llogarets de la Parròquia “Sant Antonio María Claret”, de Tilomar-*Salele, on unes 40 famílies viuen majoritàriament de l'agricultura. Gent d'una fe “molt assumida” i viscuda naturalment. Els claretianos formen als joves al Centre de formació i residència Claret (CTC), en Salele.
En Dili trobem a Carmen Ramos Bravo, una salesiana madrilenya que afirma que el país es vol reconstruir i va prenent consciència de la seva identitat. Al barri de Comoro, en les perifèria de Dili, conviu amb gent treballadora i humil, que “lluita pel pa dia a dia”. En el Col·legi “María Auxiliadora”, les religioses salesianas eduquen a 1.000 alumnes, apostant per “una educació amb valors cristians”.
El palentino Rubén Martínez Ortega és dominico. Des de la Catedral de Dili, la patrona de la qual és la Inmaculada Concepción, el missioner explica que els diumenges el temple s'omple en totes les misses i diverses persones han de participar de l'Eucaristia des de fora. El pare Rubén és capellà a la Universitat de Dili des de fa dos mesos. Una de les dificultats per a la formació és el desconeixement d'altres llengües que ens siguin la local (que és molt pobra i en la qual pràcticament no es publiquen llibres, excepte els de l'Església).
El company del pare Rubén és Santiago Saiz González, un altre dominico, en aquest cas burgalès, que desenvolupa el seu ministeri en Dili com a professor de Teologia en el Seminari Major. El missioner afirma que el país està en un moment molt “ric de vocacions”. En el Seminari “Sant Pere i Sant Pablo” hi ha 160 seminaristes i 230 sacerdots diocesans. Els veurem en la seva vida diària: resant entre cants, estudiant en classe de Teologia i jugant el futbol.

0 comments :

Publica un comentari a l'entrada

Ens agraden els comentaris constructius fets amb respecte!