• JORNADA DE INFANCIA MISIONERA 2024


    Comparto lo que soy
  • CONCURSO INFANCIA MISIONERA 2024


    ¡Participa!
  • EJERCICIOS ESPIRITUALES 2023


    Termina el año en la cuna del patrón de las misiones
  • MEMORIA DE ACTIVIDADES


    Mira todo lo que hicimos en 2022
  • MEDITACIÓN DIARIA


    ¡Reza con nosotros por las misiones!
  • SUPERGESTO


    La revista para jóvenes, ahora en formato 100% digital

VIVÈNCIES DE DOS GERMANES, VOLUNTÀRIES A LA CIUTAT DE LA FELICITAT(Guatemala)

 

VIVÈNCIES A LA CIUTAT DE LA FELICITAT



La Toi i la Teresa , dues germanes de lleida , han marxat  un mes  a Guatemala , concretament a Esquipulas a la ciutat de la felicitat , un projecte de les germanes de la congregació  Marta i Maria , i on des de fa 3 anys està encardinat el Pare  Victor Espinosa missioner diocesà de lleida.Des de la delegació de missions de lleida ,juntament amb la congregació duem a terme el projecte de voluntariat internacional, on en aquests moments estan participant la Toi i la Teresa , des d' allí ens escriuen i ens fan arribar les seves vivències que volen compartir amb tots vosaltres , es per això que a través d' aquest blog us anirem compartint els seus escrits i fotos que ens fan arribar des de La ciutat de la felicitat.


L'ARRIBADA A GUATEMALA  21/02/2021

l' Arribada a l' aeroport puntual , la primera impressió ha estat molt bona, perquè tothom ens ha tractat molt bé, a l'arribada, a la'aduana i la germana Ana ens esperava per portar-nos  a l'estació d'autobusos La germana Ana és de la congregació de Marta i Maria,de la ciutat de Guatemala.Tot ens ha anat molt rodat perquè hem arribat a punt per agafar l'autobús de les 9.00 que arriba a esquipulas a les 14.00, però avui ha arribat una hora abans !!!!!!   El Pare Victor ens ha vingut a buscar , i en arribar  ala ciutat de la felicidadens han fet una bona rebuda , cantatnt les nenes i les germanes i ens han fet emocionar.Només entrant al recinte davant de la imatge de la Mare de Déu, ja ha estat una sensació molt especial i hem tingut una gran sensació d'acollida tant per part del paer Victor i l'Angel com de les germanes i les nenes. Després hem anat  veure els nens, hem dinat i hem anat  a la piscina amb els nens i el Pare Victor, ha estat una tarda fantàstica i ho hem passat molt bé amb els nens que són un amor.


EL CONFINAMENT 25/02/2021


Aquests dies hem estat mig confinades però hem anat fent coses amb el Pare Victor ,. també hem anat coneixent cada dia noves germanes de la comunitat i nens i nenes.Poc a poc ens anem familiaritzant amb la gent i amb els nens i cada cop ens anem coneixent mes.També  hem anat a Esquipulasal mercta i a veure la basílica.Avui hem començat a fer reforç escolar  amb alguns dels nens i hem anat  a jugar amb els mes petits.Així que ja ha estat un dia mes complert , perquè ja hem estat una estona amb ells i hem treballat una mica més .També ja ens han donat la programació de  les activitats que començarem a partir de la propera setmana.


COMENÇA EL NOSTRE VOLUNTARIAT !!!!!!!!!!27/02/2021

Avui dissabte , ha estat el primer dia del desconfinament total i ja hem pogut anar  a veure les nenes i els  nens i  a les germanes .
Avui hem anat   a ajudar a la cuina, hem fet neteja setmanal i hem ajudat  a preparar alguna cosa per dinar, hem tallat els güisquils, i hem provat de fer tortillas que es mes difícil del que sembla.El güisquil és una verdura semblant al carbassó , típica d' aquí i que te moltes propietats.Hem dinat amb els nens i el Pare Victor , hem portat gelat de postre i han estat molt contents, Nosaltres També!!!! hem passat una estona molt  a gust.Avui dissabte la missa és a les 17.30h i al sortir de missa hem vist alguns videos curtets de Jesús i la Verge amb els nens.Abans d' anar a missa hem fet jocs amb els nens més petits i després hem anat a conèixer les diferents cases i les noies i germanes que hi viuen, ens ha acompanyat la madre Edilsa i ens ha explicat més coses per la setmana vinent, per acompanyar  jocs amb les activitats de la programació.Al vespre també hem jugat amb les nenes de la casa de Guadalupe una estona després de veure els videos .

Ha estat un dia genial!!! els nens  i les nenes et contagien la seva alegria i les seves ganes de viure.


DIUMENGE DARRER DEL MES DE FEBRER 28/02/2021

El matí d'avui ha estat més tranquil i hem aprofitat per fer feines a  casa i preparar alguna cosa per demà.
La missa d'avui és  a les 12.00h, ha estat molt emotiva i havia nes gent , han vingut de la residència de gent gran i algunes persones de fora que celebraven de seu aniversari o l' aniversari de casament.
Al sortir de la missa del diumenge van totes les nenes i els nens i germanes a dinar al "Rancho" ens hem assegut amb les germanes i hem passat una bona estona amb elles.Després de dinar hem jugat  a fútbol , i al acabar hem vist una pel.lícula religosa i un capítol del Mr. Bean hem rigut una bona estona!!

També ha estat un dia molt bonic, anem a dormir cansades però amb un sentiment de plenitud.

UN DIA AMB EL GERMÀ ANDREA, UN LAIC CONSAGRAT 4/03/2021





Avui hem anat amb el germà Andrea , un laic consagrat de  la congregació Marta i Maria, a veure altres cases de la congregació.
Hem anat  a Jalapa, que està  a unes dos hores de camí  a veure la madre Silvia i les germanes que s'ocupen de la parròquia del progreso , una petita parròquia de gent humil, la mare sílvia és una persona molt estimada i molt alegre que havia estat abans a Esquipulas.




Després a Jalapa hem visitat la " casa madre" i ens han fet una super rebuda , cantant cançons i ballant danses típiques de Guatemala, ens ha agradat moltíssim i ens han fet tornar  a emocionar com el primer dia  que vam arribar a Esquipulas.



Ens han ensenyat el projecte d'una residència de gent gran, de la que s' ocupen les germanes de la congregació .La construcció del centre es d' una donació d'un empresari Guatelmaltec , molt compromés , amb els projectes de la comunitat i sempre ajuda en la mesura del que li és possible.


Abans de tornar a Esquipulas hem visitat "el hogar de las niñas", nuestra señora de los Remedios, on ofereixen escolarització a les nenes dels barris mes pobres de Jalapa.
I per últim la darrera casa de les monges del postulantat on  estant totes els aspirants.
A tot arreu ens han rebut amb cançons i amb l'alegria que caracteritza les nenes i les germanes de la congregació.





Ha estat un dia diferent dels altres i hem tingut la possibilitat de conèixer millor la congregació de Marta i María i la gran labor que fan les monges arreu del món.

UN DIA DIFERENT , UN DIA PLE DE BONIQUES PETJADES EN EL MÓN


ENS TROBEM AMB ELS MES PETITS,
 DIVENDRES 5/03/2021


Avui divendres, ha estat el primer dia que hem fet estimulació amb els bebés, al principi no ens coneixien gaire,però després hem passat una estona ben divertida de la qual tots n'hem gaudit.






Hem fet manualitats amb els grups que no havien pogut dijous i les noies que ens tocava el divendres .

A la tarda vam seguir amb la programació, fent reforç escolar amb els nens 





i per acabar el dia zumba  amb les nenes!!!!






CAP DE SETMANA 6-7 DE MARÇ 2021

El cap de setmana s'ha passat volant , el dissabte en principi haviem d' anar a la piscina però van venir un grup de joves de la parròquia del progreso on està la mare Silvia , per estar una estona amb els nens i nenes, van cantar algunes cançons, vam fer pregàries van jugar amb alguns nens i van visitar  a la gent gran  a la residència.
Ala tarda nosasltres vam anar també una estona amb les persones grans de la residència i vam estar parlant amb elles fins  a l'hora de la missa.

El diumenge tal com vam fer el diumenge passat hem anat  a missa a les 12.00h i després hem dinat al "Rancho-" tots junts.
A la tarda hem jugat  a futbol tots junts i  a l' acabar hem vist una pel.lícula.
cap de setmana amb caire festiu i relaxat 

A PUNT PER TORNAR  A COMENÇAR LA SETMANA!!!!



JA SOM DIVENDRES!!!!  12/03/2021


Avui ja  és divendres , la setmana ha passat volant! , mes o menys la programació ha estat la mateixa que al setmana anterior, però més intensa, el govern ha canviat uns quadernets per fer tasques per a l'escola, que s'havien d'enviar avui i hem  estat  fent aquestes tasques amb els nensi nenes,de forma bastant intensiva. a mes a part de la quantitat de deures és una mica just pel nivell que tenen algún  d'ells tot i que a la fi ho han pogut acabar tot, de manera que el cap de setmana ens podem relaxar una mica.
Demà anirem a la cuina a fer pa , ja us o explicarem!!!


INTENS DISSABTE!!! 13/03/2021

Hem fet pa tal i com us vam dir , però no ens ha quedat tal ic om esn pensàvem,, el forn només funcionava de baix...però els panets es poden menjar, tot i nos er el que esperàvem, potser ho tornem  aprovar un altre dia abans de marxar.

Al migdia  després de dinar hem anat  a la clínica amb la Madre Maribel , el cap de setmana la clinica està tancada i vam poder  visitar totes les sales ja que no hi havía ningú , només al centre recuperació nutricional.
Aquí també necessiten voluntaris/es com odontòlegs,ginecòlegs,fisioterapeutes.. Així que si algú s'anima aquí estaran ebcantats de rebreus!!!
AL centre nutricional hi havía tres nenes i una germana de la congregació, dues d'aquestes nenes ja estan bastant recuperadesi aviat els hi donaran l'alta..


Després vam anar  a visitar la gent gran de la residència , vam estar parlant amb ells ja que el cap de setmana anterior ens van dir que els agradaria pintar, i els hi vam portar sucs, i uns dolços per berenar i vam passar una bona estona tots junts.

Aquest cap de setmana la Madre Maribel i les germanes de la seva casa eren les encarregades de preparar el dinar per diumenge, per tota la comunitat, al dinar que es fa al "Rancho", així que a l'acabar la missa vam anar  a ajudar-les a preparar el dinar del diumenge . vam esatr pelant 30 kg, de patates entre totes i tallant-le per fer-les fregides!!!, 
després vam menjar "tamuals" que son típics d' aquí i es mengen en general els dissabtes a la nit, es fa amb farina de blat de moro i es pot farcir amb el que es vulgui,s'embolica tot amb una fulla de "bananero"i es posa a bullir.
Vam estar gairebé 3h pelant patates però vam passar una bona estona xerrant i conversant amb la Madre Maribel que també va venir dissabte i diumenge a ajudar i a cuinar.



ENS AGRADA LA CUINA !!!!!   DIUMENGE 14/03/21

Aquest matí a quarts de 10 hem tornat a ajudar a la Madre Maribel a la cuina per acabar de preparar el dinar.
Hem preparat un munt d'amanida amb maduixes raïm pastanaga i panís i  la seva amiga ha estat cuinant totes les patates fregides i el pollastre empanat tot el matí.
A les 12 hem anat a missa  i al sortir hem tornat a ajudar-les, hem acabat  de preparar el menjar per traslladar-lo al "Rancho"i hem fregat i recollit les coses de la cuina .



Avui hem portat un pastís gran per a tota la comunitat i per agrair-los la seva acollida i la seva hospitalitat de tots aquests dies, ja que avui era el darrer diumenge que compartiem amb tots i totes ells i elles perquè ja marxem la matinada del proper dissabte.
A l'acabar hem jugat al futbol, avui també amb els nois i després hem mirat una pel.lícula  de walt disney que ha estat entretinguda.    

  
       

                             


També al matí a primera hora hem, anat a passejar per Esquipulas, per la zona de la basílica i del mercat.Hi ha molt ambient,tot el centre del poble està ple de gent amb vestits típics, parades colorídes al mercat d'artesania.

                  
I també hi ha parades de menjar típic guatelmaltec, on la gent esmorza i dina asseguda en qualsevol lloc.

Hem visitat el mercat d'aliments on hi ha tot tipus de productes del país i olors espècies , carns..






UN CAP  DE SETMANA DE CONVIVÈNCIA , DISTRET I INTENS!!!



SANT JOSEP DIVENDRES 19/03/2021

Divendres , es  sant josep i a la ciutat de la felicitat també ho celebrem , vam fer una processó al matí abans d'anar a missa i per d ins del recinte de la ciutat de la felicitat, la missa va ser oberat per a tothom conjuntamnet amb els nens i les nenes i tota la comunitat, per conmemorar la festivitat de Sant Josep , a la processó portaven  a les espatlles la figura del Sant fin s a l'esglèsia , mentre cantaven i posaven de fons cançons religioses .
 Per la resta durant la setmana he anata seguint l'horari de les acivitats com l'altra setmana , no hem tingut massa temps d' escriure , ja que quan arribem a casa a la nit pensem en el que farem i com millorar les activitats que tenim proposades per l'endemà.
Havíem pensat en comprar unes pinyates però al final se'ns va ocòrrer de fer-les nosaltres amb els nens /es a l' hora de les manualitats, i així ho vam fer , va ser molt divertit!!!!!!


AQUESTA ES LA DARRERA SETMANA QUE ESTEM A LA CIUTAT DE LA FELICITAT
 DIUMENGE 21/03/2021

Queda el record de tot allò bonic que hi ha en el cor de cada persona.......


Aquesta darrera setmana ha estat encar més intensa. Els nens i nenes tenien molts deures perquè ja estan en ple curs i cada dia van entrant més en matèria, per això hem estat bastant temps amb tots elles fent deures i escolar.

D'altra banda, també les voliem fer alguna sorpresa i/o algún detall abans de marxar i axò també ens ha portat temps per anar a comprar, mirar i preparar-ho tot.






També hem fet dos tallers amb les mares de "maternitat positiva" per tractar el tema de la relació positiva mare/fill/a, el vincle emocional, com desenvolupar aquest vincle perquè sigui una relació ferma i segura , de confiança en la mare i en sí mateix i com estimular al nadó des de l'embaràs fins després del neixement .
Un cop vam trencar el gel a l'inici . es van mostrar participatives i interessades en fer preguntes i explicar les seves experièncie L'altre taller va ser sobre l'autoestima, per aprendre's a valorar com a persones i com a dones.
També van participar amb les seves opinions i vam fer alguna pràctica.



Aquesta darrera setmana , els infants ens anàvem dient que ja faltava poc per marxar,i que perquè no ens quedàvem més dies, que no marxessim...
I la veritat és que el temps ha passat ben de pressa i ens fa penenta que ja .
També havíem pensat de fer l'assaig d'algún dels balls de Zumba per enregistrar un vídeo el darrer dia, però al final no va poder ser, ens faltava temps, a més va coincidir que aquesta darrera setmana estaven tots els nens /es molt ocupats preparant sorpreses per a nosaltres , per la festa de despedida de dissabte,  i nosaltres sense saber-ho....!!!




Així doncs el dissabte al matí vam estar fent jocs amb el més petits, després els vam pintar les cares amb un joc de maquillatge per a disfresses que els hi vam portar, vam estar jugant fins a l'hora de dinar...ELS HI VA AGRADAR MOLT!!!!





Vam encomanar pizzes per dinar , begudes i gelats de postre, ells van portar pollo campero , per a que nosaltres també  el poguèssim provar abans de marxar, (és molt típic de Guatemala





Després de dinar ens vam dedicar diverses actuacions que s'havien preparat durant tota la setmana, van fer balls, cançons , poesies fins i tot un rap que van ballar i cantar les monges...!!!
Els nens van representar un esquetx juntament amb el pare víctor , i ens van fer pujar també a l'escenari per col.laborar amb ells.Vam passar una bona estona i ens van fer riure molt , també ens van emocionar!!!
Ens van donar alguns detalls de record d' Esquipulas.


Després de tot això vam penjar les tres pinyates i les van trencar per acabar la festa.
Com que ja vam acabar una mica tard , la missa es va fer a les 18.00h.



En acabar vam passar per totes les cases ja que marxàvem a les 2 de la matinada, va ser molt emotiu, moments de plors i rialles se'ns trencava el cor per haver de marxar i algunes de les nenes i nos també amb moments de tristor.




Estem molt agraídes per poder haver viscut aquesta experiència per haver compartit tot aquest temps amb totes les persones de la ciudad de la felicidad, a esquipulas, per tot el que hem après i per totes les vivències que hem dut a terme .
Ha estat tot molt concentrat , hi ha hagut moments de tota mena però queda el record de tot allò bonic que hi ha en el cor de cada persona.


















































































0 comments :

Publica un comentari a l'entrada

Ens agraden els comentaris constructius fets amb respecte!